Monday, 23 January 2017

Pelajar Wanita Pertama di IRenang Aquatic Centre

Alhamdulillah... Hari Rabu minggu lepas akhirnya selesai pun kelas saya dengan Kak Ja, pelajar wanita pertama yang saya ajar di IRenang Aquatic Centre. Sebelum ni memang saya mengajar kelas renang wanita, tapi di kolam renang awam.

Walaupun kolam kecil, sebenarnya tiada masalah bagi orang dewasa nak belajar berenang. Cuma kadang-kadang persepsi orang, muat ke nak belajar berenang? Macam kecik je...

Muat... Sedangkan kami pun selalu berenang dan workout dalam tu. Seorang berenang guna swimming belt, seorang lagi buat exercise dengan aqua fin, noodle, dan water dumbbells. Kena fikir kreatif je.

Kak Ja ni tinggi orangnya, kolam tu lebih sikit je dari paras pinggang dia. Tapi, dia punya takut nak bangun (berdiri) dari terapung tu macamlah air kolam tu separas hidung dia! Memang itulah yang selalu buat orang rasa panic. Dah seronok terapung, nak berdiri balik tu kelam kabut... Makan masa juga lah nak bagi dia bangun dari keadaan terapung tu dengan tenang dan teratur. Kelas pertama dengannya banyak untuk bagi dia rasa tenang dalam air je.

Bila dah boleh terapung (serta bangun dengan tenang) dan belajar pernafasan yang betul, saya pun mula ajar dia gerakan kaki dan tangan. Dua kali kick je dah sampai hujung kolam... Kalau macam saya ni, gliding lebih sikit, satu kali kick je dah sampai. Hahaha! Jadi saya gunakan swimming belt untuk dia berlatih gerakan kaki. Swimming belt ni sejenis peralatan yang mana ada tali pinggang yang diikat tali. Tali tu akan diikat pada satu hujung. Jadi kita akan berenang setempat je.

Ada juga gunakan foam noodle dalam membantu dia untuk naik atas ambil nafas. Iya betul... Walaupun kolam cetek, tapi kalau tak pandai berenang, tetap akan rasa takut... Bila ada foam noodle tu, Kak Ja rasa secure sikit dan boleh buat gerakan tangan untuk mengambil nafas. Berminat betul dia dengan foam noodle tu, siap nak order pulak. Hahah. Foam noodle ni boleh cari fi Toys R Us. Di Decathlon Damansara pun ada rasanya.

Alhamdulillah, pada kelas keempat dia dah pandai berenang dah. Berenang setempat. Pada kelas kelima cuma untuk membetulkan sikit-sikit je. Dan kelas terakhir, kami ke kolam renang awam iaitu Kolam Renang Kelab Golf Danau, UKM. Kami ke kolam renang wanita.

Di situ saya ajarkannya cara turun naik kolam yang betul tanpa menggunakan tangga. Maklumlah, kolam renang di centre above ground, jadi turun naik kolam menggunakan tangga. Kena belajar cara turun naik kolam tanpa menggunakan tangga, yelah kadang-kadang di kolam awam ni ramai betul suka bersidai di tepi tangga... Especially yang tak yakin nak ke tengah tu... Heheheh.

Dalam kelas terakhir tu, saya tunjukkan dia cara-cara yang selamat nak berlatih kalau sendirian di kolam. Contohnya kalau nak berlatih kicking tu, tuju ke dinding, jangan tuju ke tengah kolam. Nak berlatih berenang kalau takut, boleh dari sudut ke sudut. Dan banyak lagi. Akhir sekali, dia cuba berenang dari satu hujung ke satu hujung. Alhamdulillah, berjaya!

Diharapkan Kak Ja akan sentiasa ke kolam untuk berenang selepas ni. Berenang sekali dengan anak-anak ya.


No comments:

Post a Comment

Kongsikan juga pengalaman anda bersama kami!